Sanna Lindberg

Sanna Lindberg är född 1987 och blev ledamot av Kålrotsakademien 2024. Hon har ansvarsområdet dryck. 

Så här beskriver Sanna sig själv:

Min fascination för dryck kom tidigt. Jag var bara 15 år när jag började arbeta på krogen och för att få servera egna gäster var det en förutsättning att jag kunde presentera och rekommendera innehållet i glasen. Sedan dess har jag läst, studerat och smakat det mesta jag kommit över i dryckesväg – ofta vägledd av kunniga och inspirerade personer i min närhet. Nyss fyllda 20 år utbildade jag mig till både journalist och sommelier med ambitionen att inspirera andra till bättre dryckesval. Detta var under den perioden som öl precis börjat bubbla i Sverige och jag valde tidigt att nischa mig mot det för att få utrymme i de tidningar vars vinskribenter redan då var etablerade och skrivit länge. Ett lyckokast skulle det visa sig. Jag fick jobb som ölskribent i Dagens Nyheter 2011 och under de tio år som följde etablerades fler än 400 nya bryggerier i Sverige. En resan jag fått bevaka från första parkett och som jag nyligen skrivit en bok om, ”Den nya ölkulturen”.

Vid sidan om ölet har jag med stort intresse också följt den svenska utvecklingen av cider, sprit, bärviner/drycker, vin, mjöd, muster och andra alkoholfria drycker. Sverige är ett fantastiskt dryckesland, men utmaningarna är också många. Att lyfta fram och sätta ljuset på dessa drycker och producenter är något jag, så ofta det går, försöker att göra i tidningar, tv och på föreläsningar. Utöver mitt arbete i Dagens Nyheter tipsar jag om dryck i Nyhetsmorgon, är utbildningsansvarig för öl och cider på The Wine Hubs sommelierutbildning, redaktör på beernews.se samt ledamot för Svenska Dryckesakademien. Dessutom håller jag föreläsningar, provningar och skriver texter på frilansbasis – och då inte bara dryck, utan ofta också om mat/råvaror, mat och dryck i kombination, krog och odling – mina andra favoritämnen.