Paulina Rytkönen

Paulina Rytkönen

Paulina Rytkönen är född 1961 och blev ledamot av Kålrotsakademien 2015. Hon har ansvarsområdet Drycker.

Så här beskriver Paulina sig själv:

Jag är docent och lektor på Södertörns högskola där jag i många år har bedrivit forskning om hur tillväxten i Sveriges lands- och glesbygder kan främjas, bland annat genom att återuppväcka, utveckla och samtidsanpassa de delar av det kulinariska arvet som är unika för Sverige. Jag har också bedrivit en omfattande undervisningsverksamhet om dryckestillverkning inom ramen för ämnet Måltidskunskap. Inom forskningen har vinets och mjölkens ekonomiska, kulturella och sociala historia alltid upptagit en stor plats.

Min publikationslista omfattar ett antal böcker, rapporter, samt vetenskapliga och populära artiklar. Följande titlar med koppling till drycker, dryckessektorn och mat som kulturarv kan nämnas, Gastronomiska Regioner – Ett verktyg för regional utveckling (2014), From Local Champions to global players – essays on the history of the dairy sector (2013); Gastronomins politiska geografi (2011); Gudadryck och baslivsmedel – Om vinet i antikens Grekland och Rom (2009); samt Vinet i det Romerska Imperiet (2009).

Just nu driver jag två tillämpade internationella forskningsprojekt där nya affärsmodeller för landsbygdsföretag ska tas fram med syfte att stödja företag på lands- och i glesbygd.

Min relation till kålroten är sådan att jag i egenskap av vegetarian älskar all slags kål, vitkål som kan ge fyllighet åt vilken måltid som helst, syrad kål med sina fantastiska och helande magbakterier (och som ju också är en smakbomb!), blomkålen som fungerar lika bra för att göra mos, gryn, kokt eller i färskt tillstånd. Men kålroten slår det mesta, med sin djupa sötma i kombination med en viss rivighet som passar lika bra i kokt eller råriven form. Äter gärna kålrotsbullar/biffar till vardag och fest. Dessa kan få en extra crunch om man lägger i färska groddar i smeten, rårivna morötter eller hackade nötter.

Jag är övertygad om att kålroten, i likhet med andra svenska kulturväxter, livsmedelsprodukter och maträtter går en mycket ljus framgång tillmötes. Det ärliga, enkla och kulturellt förankrade i våra matskatter har idag medvind när allt fler upptäcker deras tjusning.