Magnus Westling

Magnus Westling

Magnus Westling är född 1990 och blev ledamot av Kålrotsakademien 2016. Han har ansvarsområdet Sensorik.

Så här beskriver Magnus sig själv:

Jag är doktorand vid Restaurang- och hotellhögskolan, campus Grythyttan inom ämnet måltidskunskap. Min inriktning är hållbarhet, vilket inom måltidskunskapen inkluderar frågor som hur, var, när och varför maten och drycken konsumeras. Hållbarhetsfrågorna sträcker sig därmed till att gälla mat för många, från jord till bord till jord. Jag var en av de elva första som gick ut måltidsekologprogrammet våren 2013 och efter det har jag jobbat vid Restaurang- och hotellhögskolan på olika sätt; som intendent, projektsekreterare och universitetsadjunkt. Med tanke på att jag har en bakgrund som kock ska det bli extra roligt att nu utforska vilka gastronomiska verktyg som behövs för att skapa framtidens hållbara måltider. På så sätt är min förhoppning att hållbarhetsfrågorna tas från diskussionsbordet till matbordet. Sedan hösten 2015 har jag bott i ett gammalt gästgiveri som ligger längs landsvägen mellan Nora, Kopparberg och Hällefors. Det är en enkel gård som byggdes under 1600-talet och var framtill slutet på 1800-talet en plats för förbipasserande att få mat och husrum över natten. Vid denna adress har min fästmö Märta Gunnarsson och jag startat ett eget företag, Hjulsjö 103. Vårt första gemensamma projekt är att gå från kaffedrickare till kafferostare. Vi har en liten kafferost som ger mellan 200–220 g kaffe, beroende på rostningsgrad. Dessa säljer vi sedan, vilket gör att varje kaffepåse är en unik rostning. I framtiden kommer vi även att ha andra verksamheter, såsom musteri och kanske även mejeri. Vi ser fram emot att odla olika sorters kålrötter i köksträdgården, tillsammans med andra äldre sorter, för att undersöka dess gastronomiska potential.