Elisabeth Ögren

Elisabeth Ögren

Elisabeth Ögren är född 1956 och blev ledamot av Kålrotsakademien 2015. Hon har ansvarsområdet Trädgårdsodling.

Så här beskriver Elisabeth sig själv:

Jag är utbildad hortonom och har sedan mitten av 1980-talet arbetat som rådgivare inom ekologisk grönsaksodling. Jag har även arbetet med försöksverksamhet och medverkat i ett flertal forsknings- och utvecklingsprojekt inom ekologisk odling. Deltagardriven forskning ligger mig extra varmt om hjärtat! När människor med olika erfarenheter möts och arbetar tillsammans kring gemensamma problem kan det mest enastående lösningar mejslas fram!

Jag är även verksam inom Agroax Ek förening där jag och några vänner arbetar med bland annat företagsstrategier för små, värdeladdade företag inom råvaruproduktion och förädling.

Det som driver mig i mitt arbete är ett starkt miljöintresse och en fascination över människors olikheter och kreativitet. Min vision är att arbeta för ett hållbart samhälle där naturens och landsbygdens resurser, både materiella och immateriella, tas tillvara på ett bättre sätt. Mitt bidrag till detta ligger främst inom odling med metoder som bygger upp istället för att bryta ner.

Jag är extra glad över att Kålrotsakademien är just en Kålrotsakademi! Kålrot är en underskattad och helt fantastisk rotfrukt som förtjänar betydligt mer uppmärksamhet än den fått under de senaste decennierna. När ”fine dining” blir lite för fin för min smak brukade jag säga ”Vad är det för fel på kålrötter?”. Men nu har vi visat att även kålrötter kan ta steget in i gastronomin! Vi har uppmärksammat den mångfald av smaker som finns inte minst bland de gamla kultursorterna av kålrötter!