Carina Brydling

Carina Brydling

Carina Brydling är född 1973 och blev ledamot av Kålrotsakademien 2015. Hon har ansvarsområdet Producentnära matlagning.

Så här beskriver Carina sig själv:

Jag är kock och älskar naturlig mat med terroirkänsla och som är producerad på ett hållbart och rättvist sätt. Har genom åren mött ett gäng eldsjälar, framförallt inom den småskaliga ekologiska/biodynamiska primärproduktionen som format mig till den kock jag är i dag. Dessa möten har knådat fram en envishet där jag fått en klar bild av hur jag vill att livsmedelsproduktionen ska fungera i framtiden. Alltså – Hållbart och rättvist!

Jag har också ett stort intresse av historia och då ligger såklart mathistorik varmt om hjärtat. Är uppvuxen i Mälardalen men har rötter i Lappland och på Gotland. Dessa tre ställen har givetvis format min matlagningsstil. Dock har mammas Lappland format mig mest med hela spara- och bevara-kulturen. Där uppe var jakt, fiske och skogens skafferi en förutsättning för att överhuvudtaget kunna existera. Det här tankesättet lever kvar än idag, både hos mig och min närmsta familj. Som exempel bara måste vi vara uppe då det är hjortronsäsong, frysen måste fyllas för att vi ska känna oss rika. Så var det då och så är det nu…

Har också genom åren som kock haft möjlighet att driva tre restauranger tillsammans med min syster och svåger. Första uppe i Härjedalen på Baggårdens värdshus där vi tidigt (1998) jobbade med råvaror runt knuten: bär, vilt, vilda växter, svamp m.m. Sen i Åre, restaurang Marmite (1999-2008), där vi framför allt fokuserade på småskalig lokal mat, ekologisk och biodynamisk. Sen utmanade vi oss själva och tog över Åhlens citys restauranger i Stockholm som har en mycket stor genomströmning av gäster (2012-2014), där vi kunde visa att det går att jobba med en hög andel ekologiska livsmedel. Efter ett år hade vi 99 % ekologiska råvaror och passade på att Krav-märka oss på den högsta nivån.

Under åren har jag även hunnit med att tävla, både individuellt och i landslagssammanhang. Jag var bl.a. medlem i Svenska kocklandslaget 2005-2008. Har givit ut fyra kockböcker, receptutvecklat, hållit kurser och föreläsningar m.m. Nu drar jag och vi igång vår fjärde verksamhet ute på Bro Park i Upplandbro under våren 2016. Vi kommer att fortsätta vårt miljömedvetna arbete och fokusera på att presentera en bra produkt ut till gästen och samtidigt vara med att påverka leden bakåt.