Några kålrotsrecept

Crudité på Vintjärn och nötkoladipp

1 st kålrot av sorten Vintjärn
150 g dulce de leche från Anna på Ösvreta gård
75 g rostade hasselnötter
5 g havssalt

Skala kålroten och skär lagom stora bitar att äta råa. Mixa kolakrämen med de rostade hasselnötterna och saltet till en slät kräm. Servera kolakrämen som dipp till kålrotsbitarna. Intressant – men framför allt sjukt gott!

Martin Berg, Restaurang Mathias Dahlgren

Kimchi på kålrot

1 kålrot
1,5 % (vikt) salt
Chili
Ingefära
Nam pla
Vitlök

Alumette-strimla kålroten och blanda med salt och kryddor i ett syrningskärl. Efter några dagar börjar det bubbla och efter några veckor är det färdigt. Mycket gott!

Markus Femling, Menigo

Rotmos på norska

2 delar Kålrot
1 del Potatis
1 del Rotselleri
Smör
Mjölk
Salt

Tärna rotsakerna och koka dem i buljong eller lättsaltat vatten. När de är mjuka så häll av vätskan. Stöt sönder med potatisstöten. Rör ner lite smör, mjölk om så önskas. Avsmaka med salt och peppar. Njut gärna tillsammans med Pinnekøtt!

Hans Naess, Agrofiness

Varm kryddkokt kålrot med vaniljglass och hallon

1 st liten kålrot
1 st skuren vaniljstång
1 st stjärnanis
4 st hela kryddnejlikor
1 st kanelstång
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 dl frysta hallon
vaniljglass
1 dl flagad och rostad mandel

Skala och tärna kålroten. Lägg vaniljstång, nejlikor, kanel, socker och vatten i en kastrull. Sjud detta i 10 min till en simmig lag. Tillsätt kålrotstärningarna och koka dem mjuka i ytterligare 10 min. Lägg frysta hallon i portionsskålar, lägg på lite glass, häll på varma kålrötter i lag och toppa med rostad mandel. Servera direkt.

Måltidsservice, Lerums kommun

Kålrot Ragnar

600 g kålrot
4 msk smör
2 dl hackad färsk persilja
4,5 dl grädde
1 tärning grönsaksbuljong
3 dl färska/frysta rensade bondbönor
2 dl frysta lingon

Hacka persiljan och bryn persiljan i en stekpanna. Spara. Skala kålroten och skär den i några stora bitar. Använd Alligator för att skära kålroten i snitsel (d.v.s. fyrkantiga stänger, väsentligen smalare och kortare än pommes frites). Häll kålrotssnitseln i en stekpanna och låt vattnet dunsta bort. Tillsätt smöret och bryn kålrotsbitarna så de får färg. Tillsätt den brynta persiljan, grädden och buljongtärningen och reducera så att det mesta av grädden kokar in i kålrötterna. När det börjar kännas klart tillsätts bondbönorna och rörs ner i anrättningen. Just innan servering rörs de frysta lingonen ner.

Martin Ragnar (ingick i den bröllopsmenyn när jag gifte mig med Anna)

Kålrotstupp

5 dl vatten
0,5 msk salt
9 dl svedjerågmjöl
3 dl vetemjöl
Höstflott (Franzéns charkuterier) eller fläskbitar från linderödsgris
1 kålrot
2-3 tsk salt
Svartpeppar

Skala och koka kålroten mjuk i lättsaltat vatten. Skär den i bitar. Blanda mjöl, salt och vatten till en deg och använda en tredjedel av den till att forma en oval platta placerad på en ugnsplåt. Varva kålrotsbitar och höstflott (eller fläskbitar) ovanpå degplattan och krydda med salt och svartpeppar. Täck fyllningen med återstående degen och baka ihop degtoppen med plattan. Forma skapelsen till en tupp/grillkyckling. Placera i ugnen på 225 °C värme till tuppen börjat få färg. Ta då ut den och slå in den i folie och ställ tillbaka den i ugnen vid 125 °C i ytterligare 5 h. Avnjut kålrotstuppen när den svalnat och skuren i skivor.

Martin Ragnar

Brogårds färsfyllda kålrötter

3 stora kålrötter (eller 6 små)
300 g fläskfärs
300 g nötfärs
4 dl mjölk
1 ägg
0,75 dl skorpmjöl
½ tsk vitpeppar
1 msk salt

Kålrötterna ansas och kokas mjuka i saltat vatten. Ett lock skäres av på varje kålrot och innanmätet holkas ur så mycket som möjligt. Ägg, mjölk och skorpmjöl blandas och tillsätts lite i taget till färsen. När färsen är smidig och sammanhängande, smakas den av och fylles i kålrötterna. Locket läggas på, och kålrötterna binds om med snöre. Därefter bryns kålrötterna i smör och då de fått en vacker brun färg, spädes kokande buljong eller vatten på och lock lägges på grytan. Kålrötterna får nu steka färdigt under långsam spädning. När de blivit mjuka och färsen känns gräddad, tas snörena bort och kålrötterna läggs upp på serveringsfat. De garneras med några vackra kvistar persilja och serveras övergjutna med sky. Om man så vill, kan såsen redas av helt lätt spädas med lite grädde.

Brita Wiklund f. Olofsson från Kvistle by i Mattmar socken gick på lanthushållslärarutbildning på Fackskolan för huslig ekonomi lanthushållsseminarium i Tensta norr om Uppsala under 1940-talet, och receptet är från en av hennes många böcker från den tiden.

Karins kålrotssoppa

1 kg skalade och grovhackade kålrötter
2 st grovhackade gula lökar
1,5 l grönsaksbuljong
5 st lagerblad
0,5 tsk malen kryddpeppar
0,5 tsk malen svartpeppar
4 dl matlagningsgrädde
2 dl crème fraiche
Hackade örter

Koka kålrötter och lök i buljongen med lagerblad och kryddor i ca 20-30 min tills de är mjuka. Sila av spadet med spara det. Koka upp det tillsammans med grädde i några minuter. Mixa kålrötter och lök, tillsätt crème fraiche och mixa slätt. Blanda med spadet, salt och hackade örter. koka ytterligare 10 min. Strö över persilja och servera.

Karin Lidén