Kålrotsakademiens Stora Pris

Kålrotsakademien har som ett av sina viktigaste instrument att främja den utveckling akademien vill se at dela ut ett årligt pris till förtjänta personer och organisationer. Priset benämns Kålrotsakademiens Stora pris. Pristagare och prismotivering är som följer:

Kålrotsakademiens Stora Pris har tilldelats:

2020 tema ”Pannkaka”
XXX: ”För att med…”

2019 tema ”Bär”
Skillinge Krusbärsfestival: ”För att med humor, passion och uppsluppen nyfikenhet väcker lusten till krusbäret hos sina medmänniskor”

2018 tema ”Det levande kulturarvet”
Föreningen Sesam: ”Föreningen Sesam har sedan 1982 verkat för att bevara den mångfald som finns hos trädgårdens och åkerns växter. Hängivna odlare runt om i landet har genom praktiskt arbete räddat ett stort antal äldre sorter som annars hade varit utdöda för alltid. Genom att upprätthålla och förmedla kunskap om fröodling och utan ersättning skänka frön till varandra har föreningen Sesam skapat ett system för att bevara vårt levande kulturarv där det bäst hör hemma – på åkern, i trädgården och på matbordet.”
Se samtal med föreningen Sesams ordförande Agneta Magnusson
https://www.youtube.com/watch?v=isJHY3yfeHc&feature=youtu.be

2017 tema ”Med dialekten som krydda”
Institutet för Språk och Folkminnen: ”Institutet för Språk och Folkminnen är en veritabel skattkista för den som vill veta mer om vad våra förfäder åt, hur maträtter värderades och vad de kallades. Med denna utmärkelse vill vi uppmuntra Institutet att fortsätta lyfta fram arkivens kunskaper om vårt gastronomiska kulturarv i rampljuset så att det kommer till nytta för såväl forskare som praktiker inom mat och måltid.”

2016 tema ”Kålrot”
Hannu Ahokas: ”För sin epokgörande och multidisciplinära forskning om kålrotens uppkomst och kulturhistoria”

Skulptur skapad av keramiker Anna Lindell. Här monterad på en bit sörmländsk ek. Skulpturen tillfaller mottagaren av Kålrotsakademiens Stora Pris