Kerstin Johansson

Kerstin Johansson är född 1961 och blev ledamot av Kålrotsakademien 2022. Hon har ansvarsområdet Ost- och mathantverket.

Så här beskriver Kerstin sig själv:

Från storstadsbarn blev kontrasten stor när jag fann lantlivets charm under året i Frankrike. Istället för planen som framtida veterinär föddes drömmen om ett småskaligt lantbruk. År 1986 gick flytten och under 20 år producerades getost på en gård utanför Ulricehamn.

Min passion för ost fortsatte 2008 då jag var delaktig vid uppstarten av ysteriet och osttillverkningen vid anrika Almnäs Bruk intill Vätterns strand. Sedan 2014 arbetar jag heltid i ysteriet för att tillsammans med övriga delar på gården, lantbruket och djurskötseln, skapa unika ostar med hög kvalitet. Fina utmärkelser i World Cheese Awards vittnar om att vi är något på spåret. Utöver arbetet på Almnäs Ysteri utför jag ibland juryarbete i SM i Mathantverk och Nordic Artisan Food Awards. Emellanåt efterfrågas min erfarenhet i utbildningssammanhang. Sedan 2022 verkar jag som ordförande i branschorganisationen Sveriges Gårdsmejerister.

Jag kämpar för att bevara och försvara mathantverket. Det handlar om att skapa förutsättningar, bevara kunskap, finna acceptans för det småskaliga, utveckling kan ske på många olika sätt. Hellre kvalitet än kvantitet.”