Titti Qvarnström

Titti Qvarnström är född 1979 och blev ledamot av Kålrotsakademien 2018. Hon har ansvarsområdet Kulturlandskapets gastronomi.

Så här beskriver Titti sig själv:

Jag är stolt över att vara den första kvinnliga kökschef i Sverige vars restaurang 2015 mottagit en Michelinstjärna, en utmärkelse som restaurangen har försvarat sedan dess.

Min grundutbildning inom matlagningskonsten gjorde jag på Hotel- og restaurantskolen i Köpenhamn och har samlat erfarenhet från några av Europas bästa restauranger. 2009 återvände Titti till hemstaden Malmö för att bli kökschef och partner i Restaurang Bloom in the Park. Följande år utsågs hon till White Guides ”Rising Star”.

Efter att ha lämnat rollen som kökschef fortsätter jag nu som partner på Bloom in the Park. Utöver detta jobbar jag nu med nya restaurangen MAT, och arbetet med Falafel-VM.

Jag har också tävlat inom matlagningskonsten och nått semifinal i tävlingen Årets Kock och tv-programmen Köksmästarna samt Kockarnas Kamp.

Södra Sveriges naturliga skönhet har alltid fascinerat och inspirerat mig i mitt arbete. Ett av mina tidigaste matminnen härrör från skogens vilda skafferi. Det var min fader – en dedikerad naturmänniska, biologilärare, jägare och ornitolog som tog mig dit. Jag gillar också att jakt och är så klart en ansvarsfull jägare. Min princip är att arbeta från skog till gaffel. Min gastronomiska vision är att via mina kulinariska kreationer dela en liten bit av den skånska och nordiska terroiren med människor från när och fjärran.