Anna K Sjögren

Anna K Sjögren är född 1961 och blev ledamot av Kålrotsakademien 2019. Hon har ansvarsområdet Matkommunikation.

Jag är utbildad inom kostvetenskap och kommunikation och arbetar som frilansskribent inom området mat, hälsa och konsumentfrågor. 

Ju längre jag lever desto mer beundrar jag dem som gör maten och drycken till oss andra. De som till exempel odlar potatisen, driver mejeriet eller restaurangen. I mitt yrke får jag träffa dem och även bidra till att fler får upp ögonen för deras arbete. Att producera mat är ett obekvämt arbete på 2020-talet. Därför är det extra roligt att träffa personer som lämnat sina kontorsarbeten i stan för att flytta till landet och starta hantverksmejeri eller grönsaksodling. Eller tar över föräldrarnas gård och utvecklar den verksamhet som redan finns där eller startar ett mikrobryggeri för att tillverka världens godaste öl.  De små mathantverkarna skapar liv på landsbygden. De inspirerar också de större matföretagen och bidrar till att det produceras mat som når många och som har flera värden än att bara vara billig. 

Jag trivs med att laga mat och baka bröd och gör det ofta. Jag väljer framförallt råvaror som kommer nära ifrån. Under större delen av året bor jag på Öland. Här är det lätt att fylla sin tallrik med lokalt producerad mat jämfört med i storstaden. Jag har upptäckt att det smakar ännu bättre när jag vet vem som ligger bakom lammbogen, morötterna och löken som jag lägger i samma gryta och ställer in på låg värme i ugnen i några timmar. Det är sensorik på lokal nivå.