En dag i Myre under Skrejfestivalen

För några år sedan fick jag möjlighet att få följa med en fiskare i Myre när han skulle vittja sina garn. Det var den tid på vårvintern då skrej går in mot kusten och det råder febril aktivitet i alla kustsamhällen efter norska kusten. 
Tidigt på morgonen lämnade vi kaj och gav oss ut på havet. Efter säkert någon timmer eller två så började solen gå upp över de fantastiska bergen. En magisk oförglömlig syn. Nu var vi framme och jag höll mig undan, det var tid för proffsen. Den unga fiskarens kvot var nästan fylld så han hade inte så många garn ute även om det i mina ögon var massor. I ett rimligt tempo drogs nätet ombord och med det en jämn ström av vackra silverglänsande fiskar.  Lugnt och högt tempo lösgjordes fisken och avlivades med ett snabbt knivsnitt. Det mörka lastutrymmet fylldes snabbt med dessa fantastiska fiskar. När vi var klara en kopp kaffe och en lugn båtfärd till hemmahamnen i Myre.

När man får vara med om något så genuint och  spännande så väcker det många tankar Detta tuffa och farliga yrke. Hur klarar man det? När det blåser 20 sekundmeter, man vill få upp garnen för att inte fisken skall bli sittande för länge och banken kräver sitt.

Båt efter båt fyllda med fisk tömmer sin last hos de olika inköparna. Massor av fisk, massor. Då kommer tankarna om vi verkligen har koll hur vi skattar de olika bestånden. Jag såg dessutom mest de lite mindre båtarna (vilka är stora, jag lovar). Signalen är att även det ymniga beståndet av skrej börjar bli väl hårt skattat. Vad gör vi då åt detta?

Jag talade en hel del med den unga fiskaren. Hårt belånad och pressad att vara ute även i det tuffaste vädret. Men samtidigt väldigt hängiven sitt yrke. Stolt! Vad är din favoritfisk, frågar jag? – Jag gillar inte fisk! En köttbit på grillen och ett gott glas rött vin, blev svaret! 

Fiskaren bor på andra sidan ön vid en av alla de många obeskrivligt vackra fjordarna som finns så rikligt av i nordNorge.  Det enda problemet enligt min fiskare är att de har en laxodling i fjorden. Fjorden dör och vattnet luktar illa när en större laxodling etablerat sig. 
– Laxodlingar skall man hållas sig långt ifrån! Vill du ha med dig några kg skrej hem till Sverige, frågar min fiskare, tar upp kniven och börjar filea.

/Hans Næss