Kålrotsprovning 151005

Måndagen den 5 oktober 2015 anordnade Kålrotsakademien en kålrotsprovning på restaurang Mathias Dahlgren på Grand Hotel i Stockholm. Under året hade Hans Naess och Pernilla Bergström provodlat totalt 29 olika sorters kålrot efter att beställt fröer från Nordiska Genbanken. Bara ett fåtal av sorterna är alltså kommersiellt tillgängliga i nuläget. Ett par exemplar av varje kålrotssort förevisades hel och därtill hade en bit av var och en skurits upp och placerats i en skål. Närvarande kockar och andra matintresserade tilldelades varsitt bedömningsprotokoll och fick försöka bedöma såväl lukt, smak, textur och utseende för att på så vis skaffa sig ett grepp om den svenska kålrotens mångfald och möjligheter. Några frågor som dryftades under provningen var:

  • Hur påverkas kålrotens smak av om den är nyskördad, färsk eller lagrad?
  • Vad skulle blasten kunna användas till
  • Vad skulle stjälken kunna användas till?
  • Hur påverkas kålrotens smak av rotens storlek?
  • Och – givet att kålroten är bienn och alltså bildar en rapsliknande blomma under sitt andra år – hur skulle man kunna använda kålrotsfröna som oljeväxt?

Kålrotsprovning

Foto: Bianca Brandon-Cox.

Kålrotsprovningen övervakades också av SR P1-programmet Meny. Här finner du en film om själva provningen.

Oskar Pettersson, kock på Mathias Dahlgren i Stockholm, beskriver här sitt möte med kålroten.

Pressmeddelandet från evenemanget finner du här.